Kustovnice čínská neboli elixír dlouhověkosti

V čínské medicíně je využívána pro své příznačné účinky po mnoho let. Praví se, jestliže je kustovnice užívána po celý rok ve formě čaje, působí význačně na lidské zdraví a dlouhověkost. Převážně dochází v rámci kustovnice ke konzumaci sušených plodů, připomínající svým vzhledem sušené rozinky. Chuťově jsou plody sladší. V rámci přirovnání lze konstatovat, že chuťově něco mezi šípkem, jablkem a brusinkou. 

goja
 
Kustovnice obsahuje…
V plodech kustovnice je ukryto četné množství minerálních látek (např. vápník, fosfor, železo), steroidy, stopové prvky (např. zinek, měď, selen), aminokyseliny, karotenoidy, betain (působící jako ochrana tkáně i buněk proti dehydrataci), pestrá škála vitamínů B1, B2, B6 C i E. Kustovnice též obsahuje aktivní polysacharidy, které jsou vzácné svou schopností odbourávat volné radikály. Tím působí preventivně proti poškození buněk. Rovněž mají vliv na zpomalení procesu stárnutí.
 
Jak a kde kustovnice pomáhá…
Jestliže zařadíte do svého jídelníčku konzumaci kustovnice nebo-li goji, uděláte pro své zdraví více, než byste si možná mysleli. Je až pozoruhodná prospěšnost kustovnice čínské. Však je pokládána za jednu z nejbohatších rostlin na světě. Plody kustovnice mají pozitivní účinek na hladinu cukru v krvi, regulují krevní tlak, jsou účinné v rámci krvetvorby. Též mají vliv na posilnění jater i ledvin. Shledána je účinnost goji při onemocnění zrakového orgánu. Konzumace goji má pozitivní vliv na bolest v zádech i kolenou, rovněž eliminuje bolest hlavy, závratě. Příznivě pomáhá k pevnosti šlach, nehtů, vlasů. Napomáhá k lepšímu trávení, pozitivně podporuje funkci střev.
 
Čaj z goji
Ohledně přípravy čaje postačí 8 až 10 gramů plodů kustovnice, které je třeba povařit v půl litru vody a to v časovém intervalu pět až deset minut. Blahodárný extrakt je adekvátní pít nalačno, nejlépe ve dvou dávkách. A to včetně plodů pro maximální efektivitu.
 
musli

Závěrem
Plody kustovnice lze jíst samotné v sušené formě nebo přidat do mléčných výrobků, obilných kaší, pečiva apod. Denní dávka by neměla být vyšší než 15 gramů plodů v suchém stavu.